U en uw partner

  Vertellen dat u hemofilie heeft kan moeilijk zijn, vooral tegenover een partner. Sommige mensen hebben vooroordelen en foutieve ideeën over de aandoening.

  Denk er echter aan dat goede relaties gebaseerd zijn op waarheid, eerlijkheid en een intieme persoonlijke kennis van elkaar. Stel uzelf de vraag of u graag zou hebben dat uw partner u inlicht over zo'n belangrijk deel van zijn/haar leven.

  En uw partner heeft natuurlijk het recht te weten of u HIV, hepatitis B of C of andere seksueel overdraagbare ziektes hebt vooraleer jullie beginnen aan eender welke seksuele activiteit. Uiteindelijk kunt alleen u beslissen of u het al dan niet aan uw partner moet vertellen, maar u wint erbij op gepaste tijden eerlijk te zijn in uw relatie.

  Uw partner vertellen dat u hemofilie heeft is niet gemakkelijk, en er is geen juiste of verkeerde manier om dit te doen.

  U kunt hen best de tijd geven om u beter te leren kennen alvorens u het hen vertelt, tenzij u natuurlijk HIV, hepatitis B of C of andere seksueel overdraagbare ziektes heeft.

  Zo kunt u hen laten zien dat u in staat bent om een leven te leiden zoals ieder ander, mits toegang tot de juiste behandeling.

  U moet ook onthouden dat als uw partner u kent en u graag heeft, hij/zij u nog steeds zal willen kennen en u graag zal hebben als hij/zij te weten komt dat u hemofilie heeft - zeker als u de kans neemt om hen te informeren over uw aandoening en hen uit te leggen dat hemofilie hebben gewoon betekent dat u meer voorzorgsmaatregelen moet nemen. Heb vertrouwen in uzelf en u zult ervan versteld staan hoeveel vertrouwen anderen in u zullen hebben.

  Als u uw partner vertelt dat u hemofilie heeft, hebt u een grote kans dat u hem/haar gerust stelt. U kunt uitleggen dat de aandoening niet besmettelijk is, en dat u een lang en gelukkig leven zult leiden. Hoewel uw partner misschien schrik heeft in het begin, is zijn/haar grootste zorg waarschijnlijk uw welzijn.

  De belangrijkste manier om u voor te bereiden is te anticiperen en het moment te plannen. Lees wat achtergrondinformatie zodat u klaar bent om alle vragen te beantwoorden die uw partner zou hebben. Wees voorbereid om hem/haar literatuur en websites te geven die informatie over hemofilie en verhalen van mensen die leven met deze aandoening bevatten.