Veelgestelde vragen

  Ja, dat kan zeker

  U dient op zoek te gaan naar een veilige omgeving met professioneel personeel dat bereid is om informatie in te winnen over hemofilie, een zorgplan op te stellen en bereidwillig is om maatregelen uit te werken voor noodgevallen.

  De scheidingsangst hangt af van de persoonlijkheid van het kind en van het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties. Hemofilie beïnvloedt deze reacties niet.

  Hemofilie heeft geen invloed op het aanleren van hygiëne of het ontwikkelen van lichamelijke vaardigheden. Het is belangrijk dat u uw kind de kans geeft om zich te ontwikkelen.

  Sommige kinderen dragen kniebeschermers of broeken die gewatteerd zijn ter hoogte van de knieën. Jongetjes dragen beter een helm wanneer ze met de driewieler of de fiets rijden. Vraag de gespecialiseerde verpleegkundige naar de aanbevelingen van het zorgteam voor uw zoon.

  Het is mogelijk dat het personeel van het hemofiliebehandelcentrum een crèche kent, maar reken hier niet op. De lokale afdeling van de Hemofilievereniging kan u hierover meer informatie verstrekken. Een crèche zoeken is de verantwoordelijkheid van de ouders. Wanneer u er eentje hebt gevonden, gaat u naar het hemofiliecentrum en vraagt u de gespecialiseerde verpleegkundige om contact op te nemen met het personeel.

  Ouders en zorgverleners hebben hun eigen manier om kinderen met hemofilie te straffen. Het is natuurlijk belangrijk een kind het verschil bij te brengen tussen wat mag en niet mag. Hiervoor bestaan er verschillende mogelijkheden. Gebruikmaken van een time-outperiode werkt bijvoorbeeld zeer goed bij kinderen. Met vragen of problemen over dit onderwerp kunt u terecht bij uw hemofiliebehandelcentrum.