Seniors

De volwassen hemofiliepatiënt kent naarmate hij ouder wordt zijn aandoening als geen ander en is er een goede relatie opgebouwd met de behandelende arts. Maar welke impact heeft het ouder worden op de patiënt en zijn omgeving?

Door de jaren heen is de levensverwachting en levenskwaliteit van hemofiliepatiënten aanzienlijk verbeterd. Dit dankzij belangrijke therapeutische vooruitgang die geboekt werd op het gebied van zowel behandeling als zorg.

Alt tag

De steeds ouder wordende populatie wordt naast hemofilie ook geconfronteerd met allerlei aandoeningen, kwalen en/of ziektes die het ouder worden met zich meebrengt. Iedereen wordt hier vroeg of laat mee geconfronteerd en het is belangrijk er de nodige aandacht aan te besteden.

Hart- en vaatziekten, kanker, nierproblemen, chronische pijn… Het zijn aandoeningen en kwalen die medisch “onbekende” situaties met zich meebrengen. Het ontwikkelen van dergelijke aandoeningen is eigen aan de ouder wordende leeftijd en kan lichamelijke, sociale of psychologische beperkingen met zich meebrengen. Echter, het leven van senioren of oudere mensen is ook een nieuwe stap in het leven en nieuwe perspectieven steken de kop op. Meer vrije tijd voor andere activiteiten zoals reizen of sport en misschien wel de verwezenlijking van een bepaalde droom die u steeds maar hebt uitgesteld wegens gebrek aan tijd.

Graag willen we u op de volgende pagina’s informatie en praktische tips meegeven die u helpen bij het “een dagje ouder worden”. Deze bron van informatie zal geleidelijk aan ontwikkeld worden en tips zijn dan ook meer dan welkom. Aarzel dus zeker niet om uw suggesties aan ons te bezorgen!

Voor meer informatie kan u ook steeds terecht op www.aboveandbeyondhemophilia.net. Deze website staat volledig in het teken van ouder worden met hemofilie. Opgelet: deze website is enkel beschikbaar in het Engels.