Alcohol, drugs en supplementen

  Als u hemofilie heeft, moet u extra voorzichtig omgaan met alcohol - maar niet noodzakelijk om de redenen die u zou verwachten. Alcohol kan niet alleen de werking van de bloedplaatjes verstoren en een bloedverdunnend effect hebben, maar kan ook veranderingen in de hersenen teweegbrengen die kunnen leiden tot inschattingsfouten, verlies van coördinatie, vertroebeld zicht en vertraagd reactievermogen. Deze effecten kunnen voor accidenten en verwondingen zorgen, en indien u dan in de problemen komt, kan u zichzelf achteraf misschien minder gemakkelijk behelpen – factor toedienen of uw aandoening uitleggen aan ziekenhuispersoneel zal heel wat moeilijker gaan als u te veel gedronken heeft.

  Alcoholmisbruik kan op lange termijn ook de lever beschadigen, wat op zijn beurt een impact kan hebben op de productie van stollingsfactoren en bloedplaatjes, en de hevigheid van bloedingen kan vergroten.

  Als u van plan bent alcohol te drinken, zijn er een aantal dingen waar u op voorhand rekening mee moet houden. Ten eerste, drink met mate - de meeste gezondheidsorganisaties raden een consumptie aan van één, maximum twee dranken per dag. Dit is de sleutel om alcoholgerelateerde problemen zoals verslaving, hoge bloeddruk, leverziekte en vele andere gezondheidsproblemen te vermijden.

  Ten tweede, praat met uw arts om er zeker van te zijn dat alcohol in combinatie met de medicatie die u neemt geen gevaar kan vormen. Wanneer gemixt met alcohol, gaan veel vrij verkrijgbare en voorschrift plichtige medicijnen – van medicatie voor verkoudheid en allergie tot pillen tegen angst, medicatie tegen depressie en pijnstillers – simpelweg niet goed samen met alcoholische dranken.

  Ten derde zouden mensen met bepaalde aandoeningen beter helemaal niet in contact komen met alcohol. Als u hepatitis C heeft, bijvoorbeeld, zal alcohol het risico op cirrose en leverkanker behoorlijk verhogen. Nogmaals, uw arts kan u vertellen of u alcohol beter volledig vermijdt omwille van gezondheidsredenen.

  Tenslotte, neem uw verantwoordelijkheid op als u alcohol gaat drinken, gebruik uw gezond verstand en neem enkele voorzorgsmaatregelen. Alvorens u naar een bar of feestje vertrekt, check of u uw hemofiliekaart bijheeft. U doet er ook goed aan om met iemand mee te gaan die op de hoogte is van uw aandoening - en die weet wat te doen indien u gewond raakt.

  Het gebruik van marihuana kan het inschattingsvermogen aanzienlijk aantasten, coördinatieverlies veroorzaken en de perceptie vervormen – al deze zaken geven meer kans op lichamelijke letsels. Bovendien kunnen mensen die marihuana roken dezelfde ademhalingsproblemen ondervinden als tabakrokers, evenals een verhoogd risico op longinfecties.

  Als u in de verleiding komt om te experimenteren met marihuana, wees u dan bewust van de risico’s die u neemt en zorg dat u samen bent met iemand die weet wat te doen als u problemen heeft.

  Hoewel roken slecht is voor u om verschillende redenen, vormt het geen specifiek risico voor hemofiliepatiënten. Roken kan leiden tot verschillende vormen van kanker, is een belangrijke oorzaak van hartziekten en kan ook leiden tot ademhalingsziekten zoals (long)emfyseem.

  Praat altijd eerst met uw arts vooraleer u eender welk kruidensupplement neemt. Er zijn een aantal supplementen die de werking van de lever en de bloedstolling kunnen beïnvloeden.

  Uw arts kan u een volledige lijst bezorgen met alle te vermijden supplementen, maar enkele van de meest voorkomende zijn: vingerhoedskruid, echinacea, ginseng, Ginko biloba, Hydroxycut en Goldenseal. Een ander probleem is dat vele supplementen niet gecontroleerd zijn door erkende agentschappen zoals het FDA (Food and Drug Administration) of het EMA (European Medicines Agency), wat het moeilijk maakt om te weten wat ze bevatten.