8 topics om te bespreken met uw arts

Misschien bent u iemand die goed op de hoogte is van zijn of haar hemofilie, die op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en die goed weet wat hij of zij van de behandeling kan verwachten. Maar afspraken met uw zorgteam kunnen vaak vele maanden uit elkaar liggen, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden wat u met uw arts ter sprake wilt brengen.

Om u te helpen om het Aim Higher gevoel te bereiken, is hier een checklist met 8 belangrijkste dingen om te bespreken tijdens uw volgende afspraak.

  Houd bij hoeveel bloedingen u de afgelopen 12 maanden heeft gehad. Dit is belangrijke informatie die uw arts zal helpen om te begrijpen of uw behandeling voor u optimaal is.

  Bent u het afgelopen jaar vanwege uw hemofilie in het ziekenhuis opgenomen geweest? Zorg ervoor dat uw arts rekening houdt met eventuele ziekenhuisopnames wanneer hij/zij evalueert hoe goed uw huidige behandeling voor u werkt.

  Bedenk hoe comfortabel u zicht voelt bij het deelnemen aan lichamelijke activiteiten tijdens uw huidige behandeling. Een handige manier om dit aan uw arts mee te delen is door uw mate van comfort  een cijfer te geven op een schaal van 1 tot 5, waarbij 1 zeer comfortabel is en 5 uiterst comfortabel.

  Bent u tevreden met uw huidige doseringsfrequentie? Zo niet, dan kunt u uw arts vragen of u in aanmerking komt voor een flexibelere dosering.

  Merkt u dat u wel eens doses van uw huidige behandeling overslaat? Denk na over hoe vaak dit gebeurt en bespreek het met uw arts. Als u doses overslaat, kan dat zijn omdat uw behandeling niet geschikt voor u is, en uw arts kan u misschien een betere optie voorstellen.

  Hoe tevreden bent u met uw huidige behandeling? Probeer een cijfer van 1 tot 5 te geven aan uw huidige tevredenheid, waarbij 1 helemaal niet tevreden is en 5 helemaal tevreden. Bespreek dit met uw arts en bespreek met hem of haar hoe u tot dit cijfer bent gekomen.

  Denk na over uw huidige behandeling en welke aspecten daarvan u het liefst zou willen veranderen. Hoe zouden deze veranderingen uw leven verbeteren of het omgaan met uw hemofilie gemakkelijker maken?

  Als u deze zaken bespreekt, zal uw arts een goed inzicht krijgen in uw behandelingsprioriteiten.

  Na het bespreken van de vorige punten met uw arts, is het nu tijd om hoger te mikken en uw arts te vragen: Zou ik baat hebben bij het veranderen van mijn FVIII therapie ?